reisverslag
Hoe ziet jouw reis eruit / kan jouw reis eruit zien?
Hoe kan jouw reis eruit zien aan boord van de Twister onderweg van het Caribische St. Maarten naar het Europese Amsterdam? Dit is een uitgewerkt voorbeeld van de reisindeling van de Atlantische oceaanoversteek naar Europa. Afhankelijk van weer, wind en getij kan er altijd worden afgeweken van het reisprogramma. We reageren op de omstandigheden en maken er samen de mooist mogelijke reis van.
Vertrek: het zeemansleven lonkt
En dan staat de monumentale oversteek naar Europa op het programma! Op Sint Maarten komt iedereen aan boord en nemen we afscheid van het Caribisch gebied, want het zeemansleven lonkt. We stropen de mouwen op en hijsen de zeilen. De passaatwind brengt ons in een dag of zes naar Bermuda.
Aankomst op Bermuda
Een eenzaam tropisch eiland in de Atlantische Oceaan, duizend kilometer bij het vaste land vandaan. Het straatbeeld wordt bepaald door pastelkleurige huisjes, zakenlui met stropdassen en fleurige korte broeken en Britse invloeden, zoals cricket en middagthee.
Bermuda heeft veel stranden, met hun typische roze zand, en rond het eiland is veel koraal te vinden. Ook zijn er grotten, de Crystal Cave is wel vijfhonderd meter diep.
Heerlijk zeilen op de Oceaan
Na een paar dagen kiezen we weer het ruime sop en zetten koers naar de Azoren. Het is heerlijk zeilen op de oceaan. De weersystemen wisselen elkaar af waardoor er veel actief gezeild wordt. Onderweg moet er genavigeerd en gestuurd worden. Omdat de wind niet altijd uit de zelfde richting waait moeten de zeilen regelmatig versteld te worden. De temperatuur is aangenaam en er is tijd genoeg voor een goed gesprek, een boek of een beetje luieren. De wachten geven je dag structuur.
De zee
Als de wind even wegvalt kan er gezwommen worden. Zwemmen met vijf kilometer water onder je en geen land te bekennen is een ervaring die je nooit meer vergeet. Opgejaagd door een tonijn schiet er af en toe een school vliegende vissen uit een golf. Soms valt er een aan het dek en ligt de verse vis letterlijk voor het oprapen
Land in zicht
En dan komt er op eens land in zicht! Na een lange tijd op zee te zijn geweest is dit een heel speciale ervaring. Op zo'n moment kun je je ook voorstellen hoe bijzonder dit geweest moet zijn voor zeevaarders die zonder goede kaarten of navigatieapparatuur de oceaan over staken.
Aankomst op Horta
We zijn op de Azoren aangekomen. Deze eilandengroep is bekend om haar natuur en de vele walvissen die je hier ziet. Traditie gebiedt dat we hier Café Peter Sport aandoen om een gin tonic te drinken en een steen op de havenmuur beschilderen ter herinnering dat we hier met de Twister waren.
Op naar Europa
Op naar Europa, we hebben nog een mooi stuk zeilen voor de boeg. Twister ruikt in de verte haar thuishaven al en vaart met gezwinde spoed richting het Kanaal. Als we het continentaal plat bereiken verandert de golfslag, ook aan de temperatuur merken we dat we dichter bij huis komen. Op dit punt na een flinke tijd op zee kun je je goed voorstellen hoe zeelieden zich in vroeger dagen gevoeld moeten hebben als ze na een reis van soms meer dan een jaar weer bijna thuis waren. Maar we zijn er nog niet. Als we land zien doen we één van de Kanaaleilanden aan. Hier maken we een korte tussenstop om te vieren dat we de oceaan over gestoken hebben, een prestatie om trots op te zijn!
Aankomst in Amsterdam
De laatste dagen op zee samen zijn bijzonder. We lopen de laatste keer wacht, eten voor het laatst samen op het ritme van de golven. We denken na over alles wat we beleefd hebben en wat voor hechte groep we zijn geworden. Een tocht om nooit te vergeten. Voor Amstedam zeilen we voor de laatste keer de zeilen en is het dan eindelijk tijd om onze vrienden en familie weer in de armen sluiten en stoere zeemansverhalen vertellen.
‘‘Op zo’n moment kun je je ook voorstellen hoe bijzonder dit geweest moet zijn voor zeevaarders die zonder goede kaarten of navigatieapparatuur de oceaan over staken.’’
“Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.”
— Quote Source